Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Szent Henrik császár, akit a német császár
  2017-10-14 15:32:35, szombat
 
  Szent Henrik császár, akit a német császárok közül egyedül avattak szentté
...... ........... ........... ........... .....


Szent István feleségének, Gizellának volt a testvére. Mint Civakodó Henrik bajor herceg legidősebb fia aligha számíthatott arra, hogy egyszer a birodalom császára lesz. Az Ottó császár és atyja, Henrik közötti ellentétek miatt ugyanis hosszú időn át még az is kérdéses volt, hogy megkaphatja-e a családi örökséget jelentő hercegséget, mivel atyjától a császár elvette.
Legsürgősebb feladatának azt tekintette, hogy a lehanyatlott kolostori életet a bencés regula szigorú szellemében megújítsa, és ezt -- az érintett kolostorok és a bajor püspökök gyakori tiltakozása ellenére -- végre is hajtotta. Császársága idején is nagy gondja volt az egész birodalom kolostoraira. Támogatása nélkül a clunyi reform nem terjedhetett volna el oly gyorsan és oly nagy területen a birodalomban.
Huszonkilenc éves volt Henrik herceg, amikor 1002-ben III. Ottó császár halálhírét hozták, akinek hívására éppen úton volt Itália felé, hogy seregével segítséget vigyen neki. Az utód személye körül viták támadtak. Henriknek azonban sikerült egymás után megnyernie a választó hercegeket, úgyhogy megválasztották és meg is koronázták. Ellenfelei nem hajtottak előtte fejet harc nélkül, de ő oly ügyesen nyerte meg egyiket a másik után, hogy néhány hónap leforgása alatt az egész birodalom elfogadta császárának. III. Ottó ábrándos külpolitikája után az ő higgadt, tárgyilagos politikája biztosítani tudta, hogy megmaradjon a birodalom egysége.
Isten legszentebb szolgája, Henrik tehát királlyá kenetvén, nem elégedett meg földi királyságának gondjaival - írja Jacobus de Voragine. Úgy döntött, serénykedni fog, hogy a legfőbb Királytól, kinek szolgálatában kell uralkodnia, elnyerje a halhatatlanság koronáját. A legnagyobb figyelmet fordította a vallás gyakorlásának kiterjesztésére, az egyházat birtokokkal és számtalan kegytárggyal gyarapította. A püspöki székhelyeket is, így Hildesheimet, Magdeburgot, Strasburgot, Meissent és Merseburgot, amelyeket a szomszédos szlávok barbár kegyetlenséggel feldúltak, helyreállította, és mind ezeknek, mind királysága más püspökségeinek birtokok és kegytárgyak formájában számtalan adományt juttatott.
A szívós célratörés volt egyik legjellemzőbb vonása. Bármilyen áldásos volt is II. Henrik császár uralkodása a birodalom gyarapodását tekintve, nem emiatt tiszteljük a szentek sorában, hanem mert uralkodói hatalmával teljesen tiszteletben tartotta az egyház jogait, s példaértékű volt hite és bűnbánatra való készsége. Amellett, hogy az uralkodó nagyon reális politikus volt és a birodalom érdekeit állandóan szem előtt tartotta, egyházi alapításai mélységes hitében és egyházhűségében, valamint annak a feladatnak a felismerésében gyökereztek, amelyet szerinte az egyháznak a világban be kell töltenie. A merseburgi püspökség 1004-ben történt újjáalapítása megnyitotta az utat a szlávok misszionálása előtt.
Legkedvesebb alapítása, a bambergi püspökség is missziós rendeltetésű volt; a székesegyházat 1012. május 6-án szentelték fel a Boldogságos Szűz Mária, Szent Péter és Pál apostolfejedelmek, valamint Szent György és Szent Kilián tiszteletére. Bambergben két kolostor is Henriknek köszönheti a létrejöttét: a Szent István vértanú-templom fölszentelésekor, 1020-ban a császár személyesen fogadhatta Bambergben VIII. Benedek pápát, és a húsvétot a pápával együtt ünnepelhette a dómban. Ez volt Henrik uralkodásának egyik csúcspontja. Utolsó alapítólevelében, amellyel a fuldai kolostort alapította, ezt írta: ,,Kötelességünk, hogy az Istentől kapott javakat elsősorban Isten házainak felszerelésére fordítsuk."
Mindezen uralkodói tevékenységét gyenge egészségű, törékeny emberi testben hajtotta végre Henrik. Luxemburgi Kunigundával kötött házassága gyermektelen maradt. Alázattal és belenyugvással hajolt meg Isten akarata előtt, és feleségével egyetértésben minden vagyonát az egyházra hagyta, mert ,,Krisztust választotta örökösének", ahogy a bambergi alapítólevélben írja.
1024. július 13-án halt meg a Göttingen melletti gronai császári palotában, hosszú betegség után. Holttestét Bambergbe vitték, és a dómban temették el. Felesége, Kunigunda később mellette kapott nyugvóhelyet. A XV. század elején Tilman Riemenschneider faragta a császári szarkofágot, életéből vett jelenetekkel díszítve a sírt. A szent császár sírjához még ma is zarándokolnak. III. Jenő pápa 1146. március 12-én szentté avatta. Szent II. Henrik az egyetlen szent német uralkodó. Ünnepét 1631-ben vették fel a római naptárba, önálló ünneppé 1668-ban lett, július 15-i dátummal. 1969-ben áthelyezték halála napjára, július 13-ra.

Wikipedia Link

Szent Henrik püspök Itt olvasható Link

Forrás: wikipedia
...... .......


- Szent Henrik Anglia, 1100 körül - Köyliö-tó, 1156. január 19.) püspök, vértanú, misszionárius, valamint Finnország védőszentje. Szent Henrik 1100 körül született Angliában. Legátusként Albinói Miklós bíboros után (a későbbi IV. Adorján pápa) érkezett Svédországba, ahol Uppsala püspökeként a térség skandináviai megszilárdításán munkálkodott. 1115-ben IX. Erik svéd királlyal elhatározták, hogy keresztes hadjáratot vezetnek a svéd fennhatóság alatti finn területekre.
Henrik Finnország első püspöke lett, rá hárult volna az egyházi szervezet kiépítése is, de egy Lalli nevű földműves, akit korábbi gyilkossága miatt az egyház kiközösített, fejszével megölte a püspököt a Köyliö-tó jegén. A vértanúságot szenvedett püspököt először Nousiainen falu templomába temették el, majd szentté avatása után Szent Henrik maradványait a turkui székesegyházban helyezték el, amelynek védőszentje lett.
A vértanúsága helyéhez közel eső kis szigeten a 14. század elején kápolnát is emeltek tiszteletére és a szigetet máig Kirkkokarinak, azaz templomos zátonynak nevezik és a sziget zarándokhellyé vált. A kápolna a későbbiekben elpusztult, de a megmaradt alapfalaihoz minden évben a június közepére eső vasárnapon ma is elzarándokolnak a finn katolikusok.
Henrik püspök szentté avatásáról nem maradtak fenn írásos adatok. Az első írásos említés VIII. Bonifác pápa levelében maradt fönn, 1296-ból, Henrik oltárra emeléséről, melyről mint megtörtént eseményről számolt be.
Az első katolikus kőtemplomot 1860-ban, a reformáció után Helsinkiben építették, mely ma már püspöki főtemplom és Szent Henrik nevét viseli.
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: alapítólevelében, fölszentelésekor, megszilárdításán, elzarándokolnak, székesegyházban, riemenschneider, kegyetlenséggel, alapítólevélben, megválasztották, egyházhűségében, kiterjesztésére, helyreállította, zarándokhellyé, püspökségeinek, felismerésében, belenyugvással, székesegyházat, felszerelésére, halhatatlanság, misszionárius, misszionálása, külpolitikája, zarándokolnak, egyetértésben, uralkodásának, gyakorlásának, tevékenységét, legjellemzőbb, kötelességünk, szolgálatában, újjáalapítása, királyságának, kirkkokarinak, későbbiekben, székhelyeket, legkedvesebb, német császárok, birodalom császára, családi örökséget, császár elvette, lehanyatlott kolostori, bencés regula, érintett kolostorok, bajor püspökök, egész birodalom, clunyi reform, utód személye, választó hercegeket, másik után, birodalom egysége, legfőbb Királytól, halhatatlanság koronáját, Szent Henrik, Szent István, Mint Civakodó Henrik, Boldogságos Szűz Mária, Szent Péter, Szent György, Szent Kilián, Bambergben VIII, Luxemburgi Kunigundával, Holttestét Bambergbe, Tilman Riemenschneider, Szent II, Szent Henrik Anglia, Legátusként Albinói Miklós, Henrik Finnország,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png kutya  Akarat  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Nagyon különös  Kellemes délutánt kívánok  Szívem tiéd  Egy lelki imádság  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A Megváltó szolgálatában  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  George Byron - Ahogy itt jár -...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png fotel  Ami embereknek lehetetlen, az...  Alázat  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Tavaszi kép  A Megváltó szolgálatában  Kövesd a cowboyt!  Az igazi szeretetért rendszeri...  Leonardo da Vinci gondolata  Egy bizonyos határt  Png kutya  Varga János Veniam - Fontos sz...  Jó éjszakát  Julian Brass gondolata  Paul David Tripp Április 19  Nem számIt  Alázat  Leonardo da Vinci gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Idő  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Tanuld meg ezt a versemet  Png rózsa csokor  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Akarat  Erdőn  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Alvó cicák  Szép estét  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Fekete István - Akác  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Bounty krémes  A sors  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alvó cicák  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Png rózsa csokor  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Még csak most kezdődik a nap  A jó emberek mindig szépek mar...  képre írva  Akarat  Szabolcska Mihály – Ákác...  Erdőn  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png fotel  Szívem  Facebookon kaptam  Németh László tollából  képre írva  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Sokan azt tartják  Akarat  Png kutya  Facebookon kaptam  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
német császárok, birodalom császára, családi örökséget, császár elvette, lehanyatlott kolostori, bencés regula, érintett kolostorok, bajor püspökök, egész birodalom, clunyi reform, utód személye, választó hercegeket, másik után, birodalom egysége, legfőbb Királytól, halhatatlanság koronáját, legnagyobb figyelmet, vallás gyakorlásának, egyházat birtokokkal, püspöki székhelyeket, szomszédos szlávok, szívós célratörés, birodalom gyarapodását, szentek sorában, egyház jogait, uralkodó nagyon, birodalom érdekeit, felismerésében gyökereztek, merseburgi püspökség, szlávok misszionálása, bambergi püspökség, székesegyházat 1012, császár személyesen, pápával együtt, fuldai kolostort, egyházra hagyta, bambergi alapítólevélben, dómban temették, császári szarkofágot, szent császár, egyetlen szent, római naptárba, térség skandináviai, svéd fennhatóság, egyházi szervezet, egyház kiközösített, vértanúságot szenvedett, turkui székesegyházban, vértanúsága helyéhez, szigetet máig, sziget zarándokhellyé, későbbiekben elpusztult, megmaradt alapfalaihoz, június közepére, finn katolikusok, első írásos, első katolikus, reformáció után, alapítólevelében, fölszentelésekor, megszilárdításán, elzarándokolnak, székesegyházban, riemenschneider, kegyetlenséggel, alapítólevélben, megválasztották, egyházhűségében, kiterjesztésére, helyreállította, zarándokhellyé, püspökségeinek, felismerésében, belenyugvással, székesegyházat, felszerelésére, halhatatlanság, misszionárius, misszionálása, külpolitikája, zarándokolnak, egyetértésben, uralkodásának, gyakorlásának, tevékenységét, legjellemzőbb, kötelességünk, szolgálatában, újjáalapítása, királyságának, kirkkokarinak, későbbiekben, székhelyeket, legkedvesebb, legsürgősebb, elhatározták, kunigundával, gyarapította, munkálkodott, kiközösített, kegytárggyal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6257
  • e Hét: 41243
  • e Hónap: 74397
  • e Év: 308144
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.